Mire jó az algoritmukus gondolkodás, hogyan tereljük gyermekünket a programozás felé?

2019.09.05

Egyre több szülőt aggaszt, hogy gyereke egyfolytában a számítógépet vagy a mobilját nyomkodja, de némi ráhatással és tudatos irányítással, akár karrierjük útján is elindíthatjuk a gyereket, ha megismertetjük őket a kódolással, majd erre építve a programozással. Ráadásul ezek a készségek utat nyitnak a robotikának is.

Mi az algoritmikus gondolkodás?

Lényegében mindennap algoritmusokat, ismétlődő eljárásokat hajtunk végre. Egy algoritmuson megyünk végig, amikor napi teendőinket végezzük, leckét írunk, főzünk...

Algoritmikus gondolkodásnál a gyerekek lépésenként értékelik az adott helyzetet, valamint elvetik vagy megerősítik gondolataikat. Minden sikeres lépés és sikeres feladatmegoldás erősíti az önértékelést.

Történetmesélés, animáció készítés, játék fejlesztés SCRATCH-ben

A Scratch egy könnyen kezelhető, blokkalapú programozási felület. Ez azt jelenti, hogy az egyes utasításokat (mozgatás, zene, animálás,) úgy lehet egymáshoz illeszteni, mint a legódarabokat: mindennek megvan a maga helye, amely nagy segítség a kódsor létrehozásában. A Scratchben a gyerekek létrehozhatnak különféle történeteket, leprogramozhatnak animációikat és játékokat, amelyet aztán megoszthatnak másokkal is az interneten. Mások által megosztott projektekből is rengeteget lehet tanulni.  Sőt, vannak olyan robotok, amelyeket kifejezetten a Scratch-csel lehet programozni.

Blokkalapú robot programozás: mBot

Maradva a Scratch alapú környezetnél az mBot STEM oktató robot egy olcsó, könnyen összeállítható és kezelhető készségfejlesztő robot készlet. Kicsik és nagyok egyaránt könnyedén használhatják. Erre a többféle programozási platform és a vezeték nélküli irányítás (2.4G) is kitűnő lehetőséget nyújt. Az mBot mechanikus részei kompatibilisek a Makeblock platformmal és a legtöbb Lego alkatrésszel is, míg az elektronikus részeinek az alapját a nyílt forráskódú Arduino biztosítja. Ennek köszönhetően az mBot egy végtelenül bővíthető robot készlet, aminek csak a képzelet szab határokat.

A gyermeke ezt az aranyos robotot az mBlock grafikus programozó szoftver segítségével tudja programozni. A szoftver az MIT Scratch 2.0 vizuális programnyelvén alapul, amely garantálja, hogy a kezdők perceken belül el tudják kezdeni a kódolást. A szoftver örökölte a Scratch összes jellemzőjét, és még sok más szkripttel kapcsolódik a hardverhez. A gyerekeknek hatalmas sikerélmény lesz, amikor könnyedén elkezdik programozni az mBotjukat nehéz kódok vagy kódolási nyelvek írása nélkül.

Az mBlock blokkalapú programozó szoftver, amely lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy a robotok programozása céljából egyszerűen húzzák és dobják a parancsblokkokat. A gyerekeknek lehetősége nyílik arra, hogy egyszerűen tudják kódolni a robotot az alkalmazáson keresztül, és láthatják, ahogyan a robot azonnal reagál az utasításokra.

A Makeblock sima átmenetet biztosít a a grafikus programozási nyelvből a kódprogramozási nyelvhez, a Pythonhoz. A Python-szerkesztőben a gyerekek egyetlen kattintással kódokat írhatnak és gyakorlati nyelvet tanulhatnak.

A hardver és a szoftver integrálásával az mBot lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy kódjaik megtestesülését a fizikai világban is láthassák. Ez a programozható robotkészlet minden bizonnyal jobb választás azoknak a gyerekeknek, akik meg akarják tanulni az alapvető készségeket, miközben játszanak, majd később ezt a tudást a valós alkalmazásokhoz továbbítják.